Yıldız Teknik Üniversitesi
+9 0212 383 70 70
maglevytu@gmail.com

BİZ KİMİZ

Doç. Dr. Kadir ERKAN’ın kurduğu YTÜ-MAGLEV grubu önceliği MAGLEV olmak üzere uzmanlaşmış kadrosu ile Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını gerçekleştirmektedir.

Ekip bünyesinde doktora, yüksek lisans ve lisans öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışma alanları; sistem modellemesi, bilgisayar destekli tasarım, bilgisayar destekli analiz, elektronik kart tasarımı, kontrol, imalattır.

MAG-LEV Nedir?

MAG-LEV, Magnetic Levitation (Manyetik Yastıklama) teknolojisi, manyetik kuvvetler ile cisimlerin havada, herhangi mekanik temas olmaksızın tutulması teknolojisidir. Cismin havada durması, mekanik anlamda birçok avantajı beraberinde getirmektedir;

– Sürtünme: Sürtünmenin olmaması verimde artışa, kayıpların azalmasına, mekanik elemanlar kullanılmadığı için bakım periyotlarının konvansiyonel sistemlere göre çok daha uzun sürelerde yapılmasına sebep olmaktadır.

– Titreşim: Mekanik bir temas olmadığı için mekanik iletim elemanları da sistemde bulunmamaktadır. Bu sebeple herhangi titreşim oluşmamaktadır.- Isınma: Sürtünme ve mekanik elemanların kendi sürtünmeleri bulunmadığı için, yüksek verim ve “sıfır güç kontrolü” yönteminin getirdiği avantajlar ile sistemde ısınma, ısı kayıpları minimum seviyededir.

– Gürültü: Diğer maddelerde de açıklanan sebepler ile sistem son derece sessizdir.- Kir: Mekanik sistemler sürtünmeden dolayı toz, yağlanmadan dolayı kir oluşturmaktadırlar. Bu kirin ve tozun sonucunda kullanımda birçok bakıma, çeşitli önlemler ile kullanılmaları, sürekli temizlenmeleri gerekmektedir. MAGLEV sistemlerde ise hiçbir şekilde kir oluşmamaktadır.

Bu avantajları ile MAGLEV sistemler mekanik sınırların aşılmasını sağlamaktadırlar. Yüksek hızda, hassas, temiz bir taşımacılık için önemli bir teknolojik adımdır.