Pasif raylı sistemlerde tüm elektronik bileşenler, güç tüketen elemanlar, taşıyıcı üzerinde bulunmaktadır. Aktif raylı sistem taşıyıcısına benzer şekilde ultra düşük güç tüketimi ile havada asılı tutulmaktadır. Fakat hareket için üzerindeki motorların enerjilendirilmesi gerekmektedir.
Bu sebeple taşıyıcı üzerinde daha yüksek kapasiteli aküler bulunmalıdır. Motorlar ve aküler taşıyıcının baz kütlesini arttırmaktadır. Bununla birlikte ray masrafları çok daha düşüktür. Özellikle yüksek hızlı trenlerde (Almanya, Çin) bu teknoloji kullanılmaktadır. Ray masraflarının düşük olması ve bu rayların istenilen şekilde konumlandırılabilmesi sebebiyle esnek bir yapıya sahiptir. 6 serbestlik derecesinde hareket sağlanabilmektedir.
Bu çalışmada özel bir nüve tasarlanarak literatürde bulunmayan bir “MAGLEV motor” yapısı geliştirilmiştir. Diğer MAGLEV sistemlerde havada tutan bobinler ile sistemi hareket ettiren motor sargıları ayrı nüvelere yerleştirilmek suretiyle taşıyıcı tasarlanırken bu sistemde tek nüve üzerinde tüm birimler konumlandırılmıştır. Böylelikle hem daha az parça kullanılmış hem de imalat süreci ve maliyeti düşürülmüştür. MAGLEV motor için patent başvurusu yapılarak literatüre benzeri olmayan bir topoloji sunulmuştur. Sistemin modellenmesi, analizleri, imalatı, kontrol algoritmalarının geliştirilmesi, deneysel çalışmalarının tamamı YTÜ MAGLEV ekibi üyeleri tarafından gerçekleştirilmiştir.
Proje kapsamında uluslararası yayınlar ve konferans sunumları gerçek-leştirilmiştir. AR-GE İşbirlikleri Zirvesi ve Fuarı, İDEF’17: Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı, Genç Türkiye Zirvesi, TEKNOFEST fuarlarında tanı-tılmış, Başakşehir LIVING LAB İnovasyon Yarışması ve TET Ar-Ge Proje Pazarı – Akıllı Ulaşım ve Ulaşım Araçları Kategorisi’nde ödüller kazanmıştır.